söndag 2 maj 2010

Den stora stötestenen - Del 2

Jag fortsätter återge samtalen med mina vänner från Irak. Det intressanta samtalen uppstod senare på kvällen när jag talade med en jämnårig kille, en släkting till familjen som jag besökte.

Jag vill fördjupa mig om Islam. Istället för att läsa bloggar och diverse hemsidor så valde jag istället att prata i flera timmar med en djupt troende muslim. Inte helt oväntat så delade han de värdefrågor som SD driver, jag vill nästan påstå att han var mer konservativ än vad jag är i min samhällssyn. Hade inte SD varit kritiska till konservativ Islam, så undrar jag om vi inte hade haft en stor väljargrupp där. Det jag personligen mest kritiserar är den kvinnosyn som finns inom Islam eller delar av den muslimska världen. Man kan även tala i termer om patriarkat om man så vill. Detta ämne var något jag tog upp för diskussion, och kontentan av den diskussionen var för min del insikten om att muslimer är långt ifrån en homogen grupp. Det finns flera dimensioner av Islam, inte minst när man tittar på en fråga om kvinnosyn.

Om vi säger att alla som kallar sig muslimer skulle redogöra för sin syn på kvinnan, så hittar vi åsikter som är högst liberala till det mest stock-konservativa jag hört. Det beror nog lite på vem man frågar helt enkelt. Kanske inte en chockerande sanning, men än dock något som man måste ta med sig när man diskuterar Islam i Sverige. Bredden på åsikter hos troende muslimer var faktiskt större än vad jag själv trodde, iallafall av det jag hört hittils.

Dock, samtalet hittade snart en stötesten som blev kvällens stora ämne. Lars Vilks och hans muhammedteckningar.

Att avbilda profeten muhammed på ett papper är tydligen den största kränkning man kan utsätta en troende muslim för. Detta har med all önskvärd tydlighet visat sig i de senaste dagarnas nyhetsrapportering där Lars blev överfallen i Uppsala.

Hur mycket jag än försökte förklara tankarna med yttrandefrihet så stod det klart att om Lars hade varit i samma rum som min muslimske vän, så hade det troligtvis slutat illa. Jag kunde aldrig tro att den största stötestenen mellan oss skulle handla om några tramsiga bilder på ett papper.
MediaCreeper